konkurs

Polskiej Fundacji Pomocy Dzieciom
Niedosłyszącym -ECHO-, zostaje zorganizowany
KONKURS FOTOGRAFICZNY POD TYTUŁEM
„Ja i mój świat w obiektywie”

W konkursie mogą brać udział rodziny korzystające z pomocy naszej fundacji. JEDNO ZDJĘCIE w formacje jpg należy przesłać na ardes: fotograf@fundacja-echo.pl.
Przedłużamy termin przesyłania zdjęć do dnia 23 lutego 2020.

Niezbędny, minimalny rozmiar zdjęcia to 5 Mpix (Mega pikseli) czyli około 2600 x 1900 pikseli lub większe. Maksymalny rozmiar pliku jpg to 5 MB (Mega Bajtów). Plik jpg należy nazwać imieniem i nazwiskiem dziecka korzystającego z pomocy fundacji np. Janek_Kowalski.jpg

Zdjęcia będą oceniane przez jury. Wszystkie prace nagrodzone i wyróżnione zostaną wydrukowane i umieszczone w naszej specjalnej fundacyjnej galerii.

Założenia tematyczne i walory artystyczne podlegające ocenie:

– temat konkursu obejmuje przede wszystkim portret indywidualny dziecka lub portret rodzinny,

– portret może być wykonany w dowolnym otoczeniu poza Fundacją ECHO na przykład:
w domu, podczas pracy, na spacerze, w wymyślonej inscenizacji itp.,

– ocenie podlega prawidłowa ekspozycja a więc to czy zdjęcie nie jest zbyt prześwietlone albo niedoświetlone (wyjątek stanowi świadome założenie artystyczne) lub nieostre,

– kolejną oceną jest oryginalność ujęcia tematu np. ciekawa gra światła i cienia, walory kolorystyczne, nietypowe ujęcie/kadr, kompozycja (na przykład: zasada trójpodziału), wymyślona inscenizacja, ogólny klimat całego zdjęcia,

– nadesłany plik nie może być komputerowym fotomontażem ale wyłącznie zdjęciem wykonanym w dowolnym aparacie lub telefonie. Program graficzny może być wykorzystany tylko to zmiany wielkości zdjęcia i podniesienia jego walorów (np. zwiększenia jasności, kontrastu, nasycenia barw, zmiany kolorystyki).

NAGRODY!