Gwiazdkowe spotkanie integracyjne

Z inicjatywy Naczelnika Wydziału Spraw Społecznych i Zdrowia w dniu 11.12.2019 w Galerii Pod Okiem odbyło się świąteczne spotkanie integracyjne dla osób z niepełnosprawnościami z dzielnicy Ochoty.
Dziękujemy naszym uczestnikom, którzy radośnie i z zaangażowaniem reprezentowali środowisko dorosłych osób głuchych Polskiej Fundacji Pomocy Dzieciom Niedosłyszącym –ECHO-

W związku z przypadającym w dniu 3 grudnia Międzynarodowym Dniem Osób Niepełnosprawnych, jak również z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia, Pani Burmistrz zaprosiła przedstawicieli ochocki placówek działających na rzecz osób z niepełnosprawnościami wraz z podopiecznymi do udziału w okolicznościowym spotkaniu pn.
                                        „Gwiazdkowe spotkanie integracyjne”
To było pierwsze tego typu wydarzenie w naszej Dzielnicy. Na jednej sali spotkały się osoby dorosłe z wielu różnych środowisk. Nie zabrakło Świętego Mikołaja z prezentami, a także tłumacza języka migowego. W cudowną, magiczną, świąteczną atmosferę wprowadziły nas występy artystów z domu kultury OKO. Julia Tyrc oczarowała nas śpiewem. Pani Monika Rosca ślicznie wykonała na pianinie „Fantazję na temat kolęd polskich” Łucjana Kamieńskiego. Wzruszające było tłumaczenia na język
migowy zarówno słów piosenki jak i granej muzyki. Dla wielu osób, zarówno słyszących jak i głuchych, to było pierwsze takie przeżycie. A zaimprowizowane przez Pana Pawła Sumało tańce?- samba na siedząco – to było coś! Całości dopełniło pyszne jedzonko przygotowane przez Spółdzielnię Socjalną WOLA i możliwość luźnych rozmów z uczestnikami wydarzenia.

Dziękujemy Zarządowi Dzielnicy za zaproszenie na to wyjątkowe spotkanie. Dziękujemy Panu Naczelnikowi Wydziału Spraw Społecznych i Zdrowia za pomysł i czynny udział. Dziękujemy wszystkim, którzy dołożyli starań, by dopiąć wszystko. By wszystko zagrało, zadziałało, zapachniało