24 września 2015

24 września 2015 roku odbyło się pierwsze, powakacyjne XXXVIII Spotkanie Czwartkowe, tym samym zaczął się V sezon. Jest to integracyjno-towarzyskie spotkanie dla młodzieży, studentów i osób dorosłych, które odbywa się zawsze w Fundacji Echo.

Jak co roku na spotkaniu wrześniowym były organizowane „Wybory na nowego koordynatora” Głosowanie odbyło się w formie elektronicznej na Facebooku. Na liście kandydatów pojawiły się 3 osoby, które wykazywały najmniejszą chęć do zostania koordynatorem: Patryk MatusikMariusz OlszewskiSulima Kamil.

Wyniki głosowania przedstawiają się następująco:

1. Sulima Kamil – 24 głosów
2. Matusik Patryk – 5 głosów
3. Olszewski Mariusz – 4 głosy

Bardzo mi miło, że większość z Was nadal  mi ufa i chce żebym kontynuował swój Tour de Legends. Napiszę od siebie co czuję. Odczuwam powoli zmęczenie jakim obarczam siebie dodatkowymi obowiązkami dotyczące przygotowaniami do kolejnych Legendarnych Spotkań Czwartkowych. Mogę mieć tylko do siebie pretensje, że staram się żeby każde spotkanie było na wysokim poziomie, miało w sobie iskrę legendarności i było miłe wspominane przez Was na wieki wiekow. Przygotowania do tych spotkań pochłaniają mi trochę czasu. Planowałem skończyć już swoją wspaniałą, legendarną przygodę ze spotkaniami czwartkowymi, ale po wynikach zmieniłem zdanie i mogę oficjalnie napisać że pociągnę już 3 kadencję w roli koordynatora tychże spotkań. Po raz trzeci, ostatni raz i do 3 razy sztuka <3 Dziękuję.
A teraz przejdźmy do sedna czyli co się działo na spotkaniu… Po przywitaniu wspaniałych gości przez słynną Panią Prezes Aleksandrę Włodarską vel Głowacką, na pierwszy ogień pokazał się ponownie szerokiej publiczności nasz skromny kolega Mariusz Olszewski tak zwanym Lisełem Korsakiem. Był to jego drugi występ. Przygotował Nam ciekawą prezentację pt.„Niezwykłe Tarasy Widokowe”. Pokazał Nam w jakich częściach świata są najciekawsze i zarazem najwyższe tarasy widokowe. Pod koniec prezentacji pokazał, jak oczami klienta wygląda taras widokowy w formie filmu : ) Była to ciekawa prezentacja. Czekamy na kolejne od strony Mariusza… : )

Następnym punktem była „Sztuka Uwodzenia” przeprowadzona typowo przez specjalistę łamacza serc Kamila ; ) a tematem przewodnim był: „Dlaczego faceci boją się podchodzić do pięknych kobiet” Mogę oficjalnie napisać, że zakończyliśmy cykl o sztuce uwodzenia, ponieważ już nie cieszy się taką wielką popularnością jak kiedyś, a po drugie pomysły na ten temat zostały już przeze mnie wyczerpane.

Głównym punktem programu wrześniowego była, II Edycja „1 z 10” w Fundacji Echo.

Bohaterowie Spotkania Czwartkowego:

1. Tomasz Kwiatkowski – zawód: pilot od telewizora i aktualnie obrońca tytułu „1 z 10” „Miszcz nad Miszczami”
2. Patryk Matusik – finalista i żądny zemsty na „Kwiatku”  z pierwszej edycji „1 z 10”
3. Gosia Dzierżek– sympatyczna, a zarazem wielka miłośniczka podróży
4. Ewa Afanasjew-Moch – szczęśliwa żona i kochająca mama oraz wielokrotna Pani magister, idealna kobieta
5. Rafał Milke – krążą legendy w Warszawie że jest większym uwodzicielem kobiet niż prowadzący spotkania czwartkowe, fanatyk rowerów
6. Matthew Janko – z krwi i kości, jedyny w swoim rodzaju chemik, żyjący tylko z kawy
7. Izabella Brzozowska – świeżak, nabierający doświadczenia w turnieju „1 z 10”
8. Magdalena Karolkowska – tajemnicza dziewczyna, urocza blondynka
9. Marta Olesiejuk – weteran z pierwszej edycji „1 z 10”
10. Justyna Olechwierowicz – słynna Pani „inżynier”, żądna zemsty na wszystkich oraz weteran z I edycji „1 z 10”

Turniej wyglądał prawie tak samo jak w I edycji „1 z 10” tylko z jedną mała różnicą, uczestnicy mieli o jedną szansę mniej niż w pierwszej edycji (3 szanse). Wszystkim uczestnikom towarzyszyła iskra rywalizacji, zależało im również na najszybszym wyeliminowaniu aktualnego miszcza Tomasza Kwiatkowskiego. Niestety lub stety, próba udała się im. Nasz były miszcz z I edycji „1 z 10” tego dnia nie był w formie, przez to nie dotrzymywał kroku młodszym kolegom i ostatecznie zajął dalekie 7 miejsce. Mamy nadzieję, że to nie było jego ostatnie słowo i jeszcze powróci w wielkim w stylu już w III edycji „1 z 10” ; ) ale wracajmy do rzeczywistości. Po wyeliminowaniu „Kwiatka” tempo rywalizacji nieco siadło, a do finału sensacyjnie awansowali: