30 styczeń 2014

XXIII spotkanie czwartkowe

Się mano Moi drodzy Echowicze
W końcu za oknami przyszła do nas prawdziwa zima, a zatem to dobra pora , by zabrać się za relacjonowanie XXIII spotkania czwartkowego w Echu, a zatem piszemy, że… 30 stycznia odbyło się już dwudzieste trzecie legendarne spotkanie czwartkowe, spotkanie integracyjno-towarzyskie dla młodzieży, studentów i osób dorosłych w Fundacji- ECHO-. Było to spotkanie na tyle nietypowe, że dopiero w połowie spotkania mogłem wydobyć swój czarujący głos. Ale wszystko po kolei. Na pierwszy ogień spotkania wystąpiła nasza urocza Pani Prezes Fundacji-ECHO-Aleksandra Włodarska vel Głowacka i tradycyjnie przywitała gorąco wszystkich przybyłych na spotkanie oraz wspomniała o zbliżającym się Jubileuszu istnienia Fundacji-ECHO-. Ta wspaniała organizacja będzie świętować w 2015r, 20- lecie istnienia . Co za tym idzie, z tej okazji jest zapowiedziana wielka impreza. Oczywiście bywalcy ECHA są już zaproszeni na tą legendarną imprezę. Kolejnym punktem naszego spotkania był projekt o nazwie „Projekty Międzynarodowe 2014” zaprezentowany przez Panią Dorotę Annę Milke. Projekt, jak sama nazwa wskazuje, daje możliwość wyjazdów do różnych krajów i poznanie innych kultur oraz ludzi z dysfunkcją słuchu. Prawie każdy może brać udział w tym projekcie. Kolejnym naszym gościem była urocza dziewczyna-tancerka o imieniu Malwina, która zaproponowała nam darmowe warsztaty taneczne. Osobiście bardzo podoba mi się inicjatywa naszej koleżanki. Mam nadzieję, że coś z tym w końcu wypali, ponieważ u nas w ECHU trwa tak zwany serial „Kiedy będą tańce”, który ciągnie się już dwa lata. A naszej uroczej tancerce życzymy powodzenia. W końcu przyszła kolej na naszego wspaniałego organizatora, Szopena, który chciał przedstawić swój, już nieco opóźniony, legendarny wykład o seryjnych mordercach. Podczas wykładu, doszło do niebezpiecznej sytuacji, gdyż nagle, ktoś zgasił światła i pojawiły się dwie tajemnicze postacie o twarzach przypominających seryjne morderczynie, które zaatakowały wykładowcę. Na szczęście prelegent jest przygotowany na tego typu sytuacje i poradził sobie z tym zaistniałym groźnym zjawiskiem Tak samo jak się pojawiły to i tak samo zniknęły. Ale szczerze, to była pozytywna odmiana dla wykładu dzięki naszym uroczym Echowiczkom, zbudowane zostało jeszcze większe napięcie towarzyszące temu intrygującemu wykładowi. Gratulacje za kreatywny pomysł. No i dochodzimy do ostatniego punktu programu czwartkowego. Była to, Taneczna etykieta, czyli jak zachować się na parkiecie. Mamy nadzieję, że dzięki temu krótkiemu wykładzikowi teraz nasi Echowicze staną się jeszcze większymi dżentelmenami wobec kobiet Powodzenia. I to był już koniec naszego kolejnego oficjalnego spotkania bo jeszcze później udało się zebrać w sporą grupę ludzi i pójść na nieoficjalne spotkanie… ale to już inna bajka Dzięki za wpadnięcie na spotkanie i do zobaczenia prawdopodobnie w ostatni czwartek lutego
Spotkanie poprowadził wielki fan seryjnych morderców Kamil Cikatiło

Serdeczne Podziękowania dla Wszystkich za pomoc oraz:
Damian Włodarski vel Głowacki – tłumacz języka migowego
Justyna Olechwierowcz – tłumacz języka migowego