21 czerwiec 2012

IX spotkanie czwartkowe

21 czerwca odbyło się ostatnie (niestety!) przed wakacjami spotkanie integracyjno-towarzyskie dla młodzieży, studentów i osób dorosłych w Fundacji ECHO. Rozpoczęliśmy je zabawą w tzw. węzeł gordyjski. Jest to świetna zabawa integracyjna.

Wszyscy uczestnicy stojąc w kole, na słowo „start” zamykają oczy, wyciągają przed siebie ręce i poruszając się do przodu rozpoczynają wspólne tworzenie węzła. Każdy stara się poszukać jakiejś wolnej dłoni. W ten sposób powstaje kłębowisko splecionych rąk i ciał. Na znak otwarcia oczu,  w gąszczu skrzyżowanych rąk wszyscy próbują się odplątać, by ponownie stworzyć krąg. Utrudnieniem jest zakaz rozłączania dłoni. Trzeba je mieć połączone z rękami innych uczestników gry.Niektórzy z nas tworzyli skomplikowaną plątaninę rąk, inni przechodzili jeden pod drugim, jeszcze inni kładli się na podłodze. W końcu udało się odtworzyć pierwotny krąg.Wszyscy uczestnicy zabawy zasłużyli na wielkie brawa:)

GALERIA
Spotkanie czwartkowe – czerwiec

Kolejny punkt programu to wykład Piotra Krzysztofiaka, absolwenta Akademii Pedagogiki Specjalnej na temat drugiej rewolucji na Uniwersytecie Gallaudeta w USA. Historia dotyczyła protestu niesłyszących studentów, którzy sprzeciwili się wybraniu nowego rektora, według nich nie posiadającego odpowiednich kwalifikacji. Prezentacja Piotra była dla nas bardzo interesująca, zwłaszcza, że zawierała ciekawe filmy z wydarzenia. Piotrze – dziękujemy! 🙂

Na początku drugiej części spotkania wróciliśmy do tematu poruszonego na ostatnim spotkaniu czwartkowym, a mianowicie warsztatów tanecznych dla młodzieży. Pozostał nam bowiem do przegłosowania rodzaj tańca, którego chcielibyśmy się uczyć podczas warsztatów. Wcześniej jednak przeprowadziliśmy głosowanie na FB. Okazało się, że taniec nowoczesny miał tyle samo głosów co taniec towarzyski. Postanowiliśmy więc powtórzyć głosowanie. Tym razem największą ilość głosów otrzymał taniec nowoczesny. Klamka zapadła. Po wakacjach będziemy się uczyć tańca nowoczesnego!:)

Za chwilę poznamy osobę, która zastąpi mnie w roli prowadzącego spotkania czwartkowe od września. Jest to bowiem już ostatnie spotkanie organizowane i prowadzone przeze mnie. Czas przekazać pałeczkę innym.

Zgłosiły się trzy osoby: Agata Sobczyk, Tomasz Mazurek i Kamil Sulima. Nasi kandydaci przedstawili się i zapoznali uczestników spotkania ze swoimi planami, wizjami dotyczącymi kolejnych spotkań czwartkowych. Każdy z kandydatów miał przygotowaną krótką autoprezentację. Następnie przeprowadziliśmy tajne głosowanie. A oto jak prezentują się wyniki:

III miejsce – Tomasz Mazurek
II miejsce – Kamil Sulima
I miejsce – Agata Sobczyk

Tak więc mamy już głównego prowadzącego spotkania czwartkowe od września. Jest nią Agata Sobczyk! Gratulacje dla naszej nowej koordynatorki spotkań. Dziękujemy również pozostałym kandydatom za zgłoszenia.

Agata dziękując za wybranie jej kandydatury obiecała nie tylko zrealizować cele swojej prezentacji, ale sprawić, aby kolejne spotkania czwartkowe dostarczały nam jeszcze więcej radości.

Następnie Karolina Jakóbczak, w roli fotografa, zaproponowała by wykonać zdjęcie grupowe na schodach wiodących do Fundacji ECHO. Pomysł okazał się… bardzo fajny, ciekawy i wcale nie taki trudny do zrealizowania. Pierwsza sesja zdjęciowa była bardzo udana, druga też całkiem niezła. Dzięki profesjonalizmowi Karoliny udało się złapać ten odpowiedni moment:) Zdjęcie wyszło fantastycznie a cała grupa prezentuje się na nim SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!

Po sesji zdjęciowej utworzyły się dwie grupy. Jedna grupa oglądała przygotowany przez Piotra film o kulturze Głuchych, zaś druga zebrała się na korytarzu na pogaduszki. Dzięki Fundacji ECHO, mieliśmy na naszym spotkaniu bardzo dużo napojów: soki truskawkowe, brzoskwiniowe, jabłkowe, hoop cole i wody gazowane i niegazowane. Nie zabrakło też słodkich przekąsek.

Tego samego dnia odbyło się również w ECHO badanie napisów do filmów/seriali, czyli nowe badanie eyetrackingowe „Percepcja programów audiowizualnych z napisami dla niesłyszących” prowadzone przezLaboratorium Przekładu Audiowizualnego UW. Zainteresowanych badaniem było bardzo dużo. Tempo mieliśmy niesamowite, bo każdy zapisany na badanie nie mógł się doczekać swojej kolejki. Chciałam zaznaczyć, że uczestnicy spotkania czwartkowego byli pod wielkim wrażeniem tych badań i pytali się, kiedy będą następne. Pani Agnieszka Szarkowska bardzo wszystkim dziękuje za liczne przybycie i aktywny udział w badaniu. Polska nauka jest nam bardzo wdzięczna! 🙂 Postarają się, żeby wyniki badań znalazły zastosowanie w praktyce. 🙂

Nadszedł czas… zakończyć ostatnie przed wakacjami spotkanie, a tym samym ostatnie organizowane przeze mnie.

Chciałabym serdecznie podziękować Wszystkim za to, że wspólnie z Wami mogłam uczestniczyć we wszystkich spotkaniach czwartkowych. Czuję się zaszczycona, że mogłam poznać tak wielu wspaniałych ludzi. Zdobyte w trakcie prowadzenia spotkań doświadczenie z pewnością przyda mi się w przyszłości. Dziękuję Wam za szansę i zaufanie, którymi mnie obdarzyliście. Dziękuję też za wyrozumiałość i serdeczność. Organizacja spotkań czwartkowych przyniosła mi wielką radość i satysfakcję. Jestem dumna, że mogłam reprezentować Fundację ECHO! 🙂
Sprawiliście, że ostatnie spotkanie organizowane i prowadzone przeze mnie zostanie w mojej pamięci na zawsze!! 🙂

Szczególne podziękowania dla wszystkich tłumaczy języka migowego (PJM) i profesjonalnych fotografów, z którymi miałam wielki zaszczyt współpracować.
Damian Włodarski vel Głowacki, Karolina Jakóbczak, Ania Solik, Ewelina Bratkowska, Benek Harasimiuk, Judyta Zębik, Kasia Zamana i Beata Rogalska. Tak, to o Was piszę 🙂 Jesteście WSPANIALI!!! Dziękuję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🙂

A teraz… WSZYSTKIM należy się zasłużony odpoczynek 🙂 Morze, jezioro, góry i las już czekają!
Życzę Wam udanych i niezapomnianych wakacji!
Abyście wrócili do nas pełni sił i energii 🙂

Marta Bartold

Spotkanie poprowadziła Marta Bartold.
Damian Włodarski vel Głowacki- I tłumacz języka migowego
Karolina Jakóbczak – II tłumacz języka migowego