31 maj 2012

VIII spotkanie czwartkowe

Ósme z kolei spotkanie czwartkowe rozpoczęliśmy od powitania naszego gościa, Profesor Ljubicy Pribanić z Uniwersytetu w Zagrzebiu, która przyjechała do Warszawy na międzynarodową konferencję Warsaw FEAST (Formal and Experimental Advances in Sign language Theory) i przy okazji odwiedziła naszą Fundację.

Gościła również na naszym spotkaniu co było dla nas dużym wyróżnieniem, zwłaszcza, że Pani Profesor na co dzień pracuje z osobami niesłyszącymi i zna chorwacki język migowy.

Podczas naszego spotkania między innymi opowiedziała o Chorwacji. Wykład w języku angielskim tłumaczony był na chorwacki język migowy, język polski i PJM. Pani Profesor Pribanic towarzyszyła asystentka, która w czasie spotkania tłumaczyła wykład na chorwacki język migowy, podczas gdy nasz trener Zatrudnienia wspomaganego – Rafał Dziurla tłumaczył z języka angielskiego na język polski, a Ewelina Bratkowska na Polski Język Migowy (PJM).

GALERIA
Spotkanie czwartkowe – maj

Po wykładzie była przerwa na coś słodkiego i oczywiście wspólne rozmowy.  W spotkaniu uczestniczyło dużo młodzieży. Cała sala była zapełniona ludźmi – 43 osoby, w tym aż 3 profesjonalnych fotografów i 2 tłumaczy języka migowego. Cieszymy się bardzo z tak dużej frekwencji i wielkiego zainteresowania spotkaniami czwartkowymi w Fundacji ECHO:) Tak trzymać!

Po przerwie omówiliśmy kilka ważnych spraw organizacyjnych. Przeprowadziliśmy też głosowanie kiedy ma się odbyć nasze ostatnie przed wakacjami spotkanie. Większość zagłosowała na 21 czerwca. W tym dniu również, w siedzibie Echo, odbędzie się Badanie eyetrackingowe „Percepcja programów audiowizualnych z napisami dla niesłyszących”. Serdecznie zapraszamy i zachęcamy do zapisywania się.

Następnie Damian Włodarski vel Głowacki przekazał ważną informację o V Targach Pracy na Ochocie, które odbędą się 5 czerwca. Fundacja ECHO, jak co roku, weźmie udział w tych targach. Szczegółowe informacje na ten temat możecie znaleźć na Facebooku. Chętnych wolontariuszy przy stoisku naszej Fundacji prosimy o zgłoszenie się do Damiana –dawlodar@poczta.onet.pl

Z kolei Agnieszka Kondracki przedstawiła i omawiała wyniki głosowania dotyczące kursów doszkalających w Echo. Przez ostatnie półtora miesiąca nasi podopieczni wysyłali swoje propozycje. Wyniki prezentują się w następujący sposób:
I miejsce – kurs fotograficzny
II miejsce – kurs tańca
III miejsce – kurs gotowania
IV miejsce – kurs języka angielskiego – czytanie z ust

Przeprowadziliśmy ponowne głosowanie. Tym razem trzeba było określić rodzaj kursu, który nas najbardziej interesuje. Głosy były bardzo do siebie zbliżone, ale wygrał jednak kurs tańca. Tak więc pewnie niedługo znów będzie kolejne głosowanie  – dotyczące preferowanego przez Echoców typu tańca:)

Następnie obejrzeliśmy przygotowane przez nasze koleżanki prezentacje z wyjazdów do Niemiec i Francji w ramach międzynarodowej wymiany młodzieży. Justyna Olechwierowicz i Magdalena Mazur podzieliły się z nami swoimi wrażeniami na temat niemieckiego projektu „Young European Creative Entrepreneus”.

Następnie Agata Sobczyk i Magdalena Mazur przedstawiły nam prezentację z wyjazdu do Francji w ramach projektu “Handi Change”.

Dziewczynom za prowadzenie fotoprezentacji bardzo dziękujemy! Widać, że macie super wspomnienia i na pamiątkę mnóstwo zdjęć z wyjazdów. Uświadomiłyście nam, że naprawdę warto skorzystać z możliwości tego typu wyjazdów zagranicznych. Dają one dużo wiary we własne możliwości i pozwalają przełamać strach w nawiązywaniu kontaktów z obcokrajowcami. Gratulujemy odwagi i cieszymy się z Waszych sukcesów.

Po wykładach była znów przerwa, gdzie Paweł z Anią rozdawali lody dla ochłody.:)  Było też dużo napojów, a i słodyczy nie zabrakło 🙂
Po przerwie rozpoczęliśmy gry i zabawy. Jedna z nich to coś w stylu karaoke. Na rzutniku leciał show taneczny. Chętni do tej zabawy mieli za zadanie po prostu naśladowanie ruchu tanecznego. Zabawa okazała się dobrym pomysłem. Widać było, że wszyscy świetnie sobie radzili i wesoło spędzili czas w gronie rówieśników.

Na koniec chciałabym Wszystkim jeszcze raz podziękować za tak liczny i czynny udział w tym spotkaniu.  Nie spodziewałam się, że tak wiele osób przybędzie tego dnia do Fundacji Echo.:) To naprawdę miła niespodzianka. Fajnie było znów zobaczyć starych znajomych, ale też poznać kilka nowych osób.:)
Pozdrawiam i do zobaczenia na ostatnim spotkaniu w czerwcu!

Marta Bartold

Spotkanie poprowadziła Marta Bartold.
Ewelina Bratkowska – I tłumacz języka migowego
Karolina Jakóbczak – II tłumacz języka migowego