26 kwiecień 2012

VII spotkanie czwartkowe

Spotkanie odbyło się wyjątkowo we wtorek zamiast 26 kwietnia w czwartek. Pomimo zmiany terminu przybyło sporo osób. Dzięki inicjatywie Bartka Golędzinowskiego stworzyliśmy listę obecności, na którą wpisało się aż 35 osób!!!! To chyba rekord 🙂 Super! Cieszymy się ogromnie z coraz większej frekwencji, oby tak dalej!

GALERIA
Spotkanie czwartkowe – kwiecień
Podczas spotkania towarzyszyły nam 3 tłumaczki języka migowego:  Judyta Zębik, Karolina Jakóbczak i Ewelina Bratkowska.
Gościem spotkania był pan Michał Mazur, koordynator ds. realizacji PISiZON ( programu integracji społecznej i zawodowej osób niepełnosprawnych) zWarszawskiego Centrum Pomocy Rodzinie, który przedstawił możliwości dofinansowania turnusu rehabilitacyjnego. Opowiedział też o projekcie„Integracja dla samodzielności”.
W 2008 roku młodzież z Łuckiej wraz z pięcioma osobami z Fundacji ECHO (Marta B., Karolina J., Basia W., Beata T., i Maciek B.) wzięła udział w projekcie „Integracja dla samodzielności”, który był zorganizowany właśnie przez Pana Mazura z WCPR. Ten projekt dotyczył 2 tygodniowego wyjazdu nad morze, kursu komputerowego ECDL i kursu manicure, a także warsztatów aktywizacji zawodowej. Do tej pory bardzo miło wspominamy ten czas. Wszyscy super się bawiliśmy. Tyle atrakcji mieliśmy, że głowa mała.
Nasi opiekunowie z Łuckiej pochwalili, że nasza piątka z Echa była najbardziej aktywnie spędzającą czas i wysportowaną grupą ze wszystkich uczestników. Polecam wzięcie udziału w tym projekcie.

Agnieszka Kondracki i Weronika Kłonica z fundacji Echo będą zbierać Wasze propozycje co do tematów kursów i warsztatów zorganizowanych przez WCPR. Na Wasze pomysły czekają do czerwca. Wszystkie Wasze pomysły proszę przesłać na email pomyslyecho@gmail.com. Jeśli zbierze się grupa 15 osób warsztaty zostaną sfinansowane przez WCPR i odbędą się na jesieni.
Dziękujemy Panu Michałowi Mazurowi za przybycie, poświęcony czas i przydatne informacje.

W WCPR każda zainteresowana osoba może uzyskać:
– informacje dotyczące możliwości wsparcia dla osób niepełnosprawnych,
– informacje o prawach przysługujących niepełnosprawnym,
– informacje o uprawnieniach i ulgach,
– informacje o usłudze ASYSTENTA OSOBY NIEPEŁNOSPRAWNEJ

Kryteria do spełnienia:
– wiek od 15 do 64 lat,
– zamieszkiwanie na terenie m.st. Warszawy,
– posiadanie ważnego orzeczenia o niepełnosprawności,
– posiadanie statusu osoby bezrobotnej, nieaktywnej zawodowo lub zatrudnionej, wykonującej pracę poniżej swoich kwalifikacji

Punkt Konsultacyjny dla Osób Niepełnosprawnych
Warszawskie Centrum Pomocy Rodzinie

Stołeczne Centrum Osób Niepełnosprawnych
ul. Gen. Andersa 5 (przy pl. Bankowym)
Godziny otwarcia: poniedziałek – piątek w godz. 8 – 16

Więcej informacji znajdziecie na stronie samodzielnosc.wcpr.pl w razie pytań można kontaktować się też z Panem Michałem Mazurem –michal.mazur@wcpr.pl

Podczas naszego spotkania można było skorzystać z bezpłatnych konsultacji przy rozliczaniu deklaracji podatkowej PIT za rok 2011. Marta i Maciek z chęcią służyli swoją pomocą, a kolejka do nich była ogromna!
Następnie Rafał Milke, podopieczny naszej Fundacji podzielił się z nami swoimi wrażeniami z międzynarodowych warsztatów muzycznych, które w ramach projektu Music in Action, właśnie niedawno się zakończyły we Włoszech. Obejrzeliśmy krótki film z projektu oraz bardzo ciekawą, a przy okazji zabawną prezentację.
Była również razem z nami Dominika, studentka III roku studiów licencjackich na Akademii Pedagogiki Specjalnej. Miała do wszystkich ogromną prośbę wypełniania ankiety potrzebnej do napisania pracy licencjackiej.
Miłą niespodzianką było dla wszystkich, że Dominika przedstawiła się i zapytała wszystkich w języku migowym, czy wypełnią ważne dla niej ankiety. Po chwili na sali zabrzmiało głośne „TAAAK!!!!!!!!!!!!”I ochoczo zabraliśmy się do wypełniania ankiet. Miło, że wszyscy chcieli pomóc. Miło też, że mieliśmy okazję wziąć udział w ankiecie i tym samym przyczynić się do rozpoczęcia badania ma temat: „Odbiór przedstawień teatralnych przez osoby z wadą słuchu”. Dominice życzymy powodzenia!!

Na koniec rozgorzała gorąca dyskusja na temat produktów żywnościowych dostępnych w kuchni Echo. Od dwóch tygodni bowiem mamy własną szafkę w kuchni w Fundacji, w której zamierzamy przechowywać herbatę, cukier i ewentualnie kawę. Nasza szafka na produkty to pierwsza od lewej od okna. Jak się ją otworzy to w środku znajdziecie przyklejona kartka z napisem „MŁODZIEŻ”.W niedalekiej przyszłości wypełnimy ją wybranymi przez nas produktami. Więcej na temat szafki dowiecie się bezpośrednio ode mnie lub Damiana. Jesteśmy do Waszej dyspozycji od wtorku do czwartku w sekretariacie Fundacji ECHO 🙂

A teraz moje ogromne PODZIĘKOWANIA dla:
Judyty – tłumaczki języka migowego, która pierwszy raz publicznie tłumaczyła nam na język migowy. Judytka – byłaś naprawdę świetna!!
Kari i Ewelinki – za awaryjne wsparcie w tłumaczeniu języka migowego 🙂 Jesteście niezastąpione!!
Kasi i Benkowi – za paparazzi z aparatami fotograficznymi 😀 Dzięki Wam mamy o 2 razy więcej pamiątek z tego spotkania 🙂
Izy – za przygotowanie poczęstunku i dbanie o porządek po spotkaniu. Jesteś bardzo pomocną osobą!!
Wszystkim – za przygotowanie sali i ustawienie krzeseł, a na koniec za pozostawienie po sobie porządku.
DZIĘKUJĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kolejne spotkania przed nami. Oby zawsze były tak udane i wesołe jak tym razem 🙂

Marta Bartold

Spotkanie poprowadziła Marta Bartold.
Judyta Zębik – I tłumacz języka migowego
Karolina Jakóbczak – II tłumacz języka migowego