29 marzec 2012

VI czwartkowe spotkanie integracyjno-towarzyskie dla młodzieży, studentów i osób dorosłych rozpoczęliśmy od zabawy zapoznawczej, która miała na celu pomoc wszystkim uczestnikom w szybszym zapamiętaniu imion swoich nowych koleżanek i kolegów, a także ułatwić wzajemne poznanie się.

Zabawę zainicjowała prowadząca spotkania Marta Bartold. Poproszono nas abyśmy usiedli  w kręgu, a następnie żeby każdy sobie wyobraził, że niedługo wybierze się w daleką podróż. Po chwili przedstawiając się mieliśmy wymienić jeden przedmiot, który chcielibyśmy zabrać ze sobą na wyprawę. Ważne było, aby nazwa tego przedmiotu zaczynała się na tę samą literę co imię danej osoby. Mogę dodać, że zabawa całkiem się udała, pojawiło się dużo śmiesznych haseł, sporo interesujących przedmiotów do zabrania w podróż.  A przy tym wszystkim było dużo śmiechu.:)

Po zabawie, Wiceprezes Fundacji ECHO – Anna Olesiejuk zaprezentowała krótki wykład dotyczący zasad rozliczania PIT przez podatników podatku dochodowego od osób fizycznych. Jeśli ktoś z Was ma dodatkowe pytania lub jakichś problem z rozliczeniem PITu, albo po prostu nie wie jak go wypełnić, wolontariusze z naszej fundacji służą swoją pomocą.  Dnia 17 i 24 kwietnia (wtorek), od godz. 17:00 do 19:00, w siedzibie Fundacji Echo, Marta Olesiejuk – obecnie studentka Wyższej Szkoły Finansów i Zarządzania w Warszawie na kierunku Finanse i Rachunkowość oraz Maciej Doskocz – magister Wyższej Szkoły Menedżerskiej na kierunku Zarządzanie, będą do Waszej dyspozycji. Zapraszamy do skorzystania z bezpłatnych konsultacji przy rozliczaniu deklaracji podatkowej PIT za rok 2011.

Podczas spotkania rozmawiano też o kampanii społecznej “Usłyszeć Świat”. W Fundacji ECHO dostępne są bezpłatne egzemplarze gazety w ramach kampanii społecznej „Usłyszeć Świat”. Jest to ciekawa lektura na temat  środowiska osób niesłyszących i niedosłyszących, a także baza informacji  o aparatach słuchowych i implantach ślimakowych. Należy jednak dodać, że jest to tylko źródło informacji i nie może zastąpić porady lekarskiej. Co miesiąc będzie nowy numer tego czasopisma. Zapraszamy do odebrania gazety u nas i życzymy wszystkim czytelnikom przyjemnej lektury! 🙂

Przerwa się każdemu należy, więc w trakcie naszego czwartkowego spotkania był też czas na pogaduchy – o wszystkim i o niczym.:) Znalazła się też chwila  na zaspokojenie bardziej przyziemnych potrzeb, a mianowicie na wspólne raczenie się różnymi słodkościami i napojami, przyniesionymi przez uczestników naszego spotkania.

Po przerwie rozpoczęliśmy następną zabawę. Z każdym spotkaniem wprowadzamy coraz to więcej aktywności. Fajne jest to, że uczestnicy spotkań, angażują się w gry i zabawy i wcale  nie potrzeba ich do tego specjalnie namawiać, robią to po prostu z własnej woli, co więcej, wygląda na to, że sprawia im to dużą frajdę. Grom i zabawom podczas naszych spotkań towarzyszy poczucie odrealnienia, pozwalają na wyodrębnienia się z realnego życia.  Podczas czwartkowego spotkania, w naszej wielkiej sali, słychać było tylko głośne śmiechy a na twarzach widniały wesołe miny:)
To już VI z kolei spotkanie integracyjno-towrzyskie dla młodzieży, studentów i osób dorosłych w Fundacji ECHO spokojnie możemy zaliczyć do udanych. Dowodem na to są zdjęcia, do obejrzenia których serdecznie zapraszamy.:)

GALERIA
Spotkanie czwartkowe – marzec

Na koniec pragnę podziękować Damianowi Włodarskiemu vel Głowackiemu za to, że przez całe nasze spotkanie wytrwale wszystko tłumaczył na język migowy. Wielkie podziękowania także dla Karoliny Jakóbczak za mnóstwo bardzo fajnych i  pomysłowych zdjęć, dzięki którym będziemy mieli miłą pamiątkę na przyszłość i moc wspomnień naszych wspólnych spotkań czwartkowych w Fundacji ECHO. 🙂

Marta Bartold

Spotkanie poprowadziła Marta Bartold.
Damian Włodarski vel Głowacki –  tłumacz języka migowego
Karolina Jakóbczak – fotograf