11 listopad 2011

Andrzejki są wspaniałą okazją do zabawy, oderwania się od szarej codzienności, a wróżby pozwalają na zajrzenie przez dziurkę od klucza w przyszłość. Na spotkanie andrzejkowe przyleciały dwie wiedźmy z dalekiego kraju – Marcella i Karcella. Przywiozły ze sobą szklaną kulę. W każdym człowieku drzemie ciekawość przyszłych wydarzeń. Podczas andrzejkowego wieczoru wiedźmy miały wyjątkową okazję zajrzeć w przyszłość uczestników spotkania w Echo 🙂
Na początku spotkania bawiliśmy się w “rzeźby”. Chłopaki szybciej się rozkręcali niż dziewczyny. Mieli mnóstwo śmiesznych pomysłów. Następnie były rzeźby grupowe, gdzie każdy przedstawiał wymyśloną przez siebie „rzeźbę”. Oto przykład:

Kolejną zabawą były “buty”. To jedna z najbardziej znanych zabaw andrzejkowych. Potrzebne były buty z lewej nogi. Każdy z uczestników przestawiał swój ostatni but w kolejce na sam początek. Wiedźma Karcella pokazywała drogę do progu drzwi. Właściciel buta, który pierwszy przekroczył próg, może liczyć na szybką zmianę stanu cywilnego 😉 Następnie dziewczyny stanęły w kole. Chłopcy losowali wykałaczki. Zwycięzca losowania stanął pośrodku damskiego kręgu i z opaską na oczach losował dziewczynę, która w ciągu roku wyjdzie za mąż. Następnie role się odwróciły – magia magią, ale mamy równouprawnienie!
W następnej zabawie dziewczęta i chłopcy ustawili się w szeregu. Wiedźmy Marcella i Karcella trzymały wielkie czerwone serduszka, na których drugiej stronie były imiona. Karcella zajęła się chłopakami, a Marcella dziewczynami. Każda osoba miała w ręku szpilkę i trafiała w miejsce, gdzie z drugiej strony były imiona przyszłych dziewczyn/chłopaków, mężów/żon czy kochanków/kochanek 🙂

Spotkanie czwartkowe – listopad

Kolejną sztuką tajemną było wykorzystanie symboliki cyfr daty urodzin czyli numerologia. Stoisko z numerologią zapewniało proste, a zarazem trafne określenie danej osoby. Po obliczeniu na podstawie daty urodzenia swej głównej cyfry każdy dostał małą karteczkę z opisem swego charakteru. Ku naszemu zaskoczeniu, większość z nas to dwójki i trójki. Jesteśmy więc: łagodni, tajemniczy, wrażliwi oraz dynamiczni, rodzinni i godni zaufania.

Największym zainteresowaniem cieszyły się jednak wróżby z kleksów prowadzone przez wiedźmę Karcellę. Kolejka była ogromna, a każdy był ciekaw swojego dzieła. Wiedźma Karcella zaspokajała ciekawość dziewczyn, ale też i chłopców chcących poznać sekrety przyszłości. Marcella z kolei oferowała “kubki przyszłości”. Losowanie przedmiotów symbolizujących przyszłe życie także było bardzo popularne: pusty kubek oznaczał staropanieństwo, różaniec – zakon, obrączka – zamążpójście zaś moneta – bogactwo. Prawie wszyscy trafili na obrączkę, więc ciekawie się zapowiada w ciągu najbliższych lat. 😉

Podczas zabawy było można się posilić i ugasić pragnienie dzięki przygotowanym przez uczestników poczęstunkom. Czas Andrzejek był wyjątkowy dlatego spędziliśmy go magicznie, bawiąc się wszyscy razem łącząc wróżby z konkursami i zabawami. Wszystkim się podobało i każdy brał udział w zabawach andrzejkowych, co sprawiało wiedźmom wielką radość i ogromną satysfakcję 🙂 Dziękujemy Wszystkim za przybycie, wspólną zabawę, a także za Waszą pomoc. Pragnę również podziękować Karolinie za pomoc w przygotowaniach w dekoracjach do zabawy andrzejkowej, a także za fantastyczną „wiedźmińską” współpracę 😀

Wasza Marcella