27 październik 2011

II spotkanie – 27 październik 2011r.

Pierwszym tematem spotkania była krótka prezentacja przedstawicieli UNDP dotycząca Projektu wsparcie osób niesłyszących na rynku pracy II. Celem tego projektu jest przede wszystkim wspieranie oraz przygotowanie osób niesłyszących z całej Polski do wejścia lub powrotu na rynek pracy. Dzisiejsza sytuacja na rynku pracy jest bardzo ciężka. Zniechęca osoby niepełnosprawne do poszukiwania pracy. Pracodawcy boją się ich zatrudniać, są przekonani o niewielkiej przydatności niepełnosprawnych, a także wystraszeni większymi kosztami, które w ich przekonaniu pojawiają się przy zatrudnieniu niepełnosprawnego. Dlatego warto sprawić, aby takich projektów było realizowanych jak najwięcej.

Potem była prezentacja zdjęć o warsztatach fotograficznych „To jest mój głos”, które były zorganizowane dla osób niedosłyszących i głuchych. Karolina Jakóbczak jako prowadząca warsztatów na temat fotografii w Warszawie zaprezentowała zdjęcia zrobione przez uczestników. Zdjęcia przedstawiały problemy osób głuchych i niedosłyszących w świecie słyszących. Następnie uczestnicy tych warsztatów spędzili 5 dni w Bukareszcie, stolicy Rumunii. Oprócz młodzieży z Polski gościła też młodzież z Rumunii. Językiem wspólnym dla wszystkich uczestników był rzecz jasna język migowy. Gdy przyjechali do Bukaresztu, okazało się, że będą filmować, a nie fotografować. 40 uczestników (20 Polaków i 20 Rumunów) zostało podzielonych na 4 grupy po 10 osób. 1 reżyser, 1 kamerzysta i 8 aktorów. Filmy 1 – 3 pokazują problemy komunikacyjne między głuchymi, a słyszącymi. 4 film pokazuje jak fajnie jest być głuchym…. 😀

Inicjatywa zakończyła się ogromnym sukcesem i zadowoleniem uczestników.

Kolejnym tematem były wrażenia i zdjęcia po konkursie Miss Deaf Poland 2011. Karolina podziękowała wszystkim za wsparcie, smsy, kibicowanie, ale jak sama twierdzi: „Nie wygrałam konkursu, ale za to wygrałam wspaniałą przygodę życia!”. Odważna i ambitna reprezentantka Fundacji ECHO pokazała nam, że całą przygodę z tym konkursem traktowała jako zabawę, bo „kto nie ryzykuje ten nic nie traci, ale i nie zyskuje”. Dla nas Echowców wygrała. Jesteśmy z niej dumni i uważamy, że i tak odniosła spory sukces. Gratulujemy!!!

Ostatnim tematem była najpierw relacja Marty Bartold z konferencji”Bridges to work”, która odbyła się w miejscowości Antwerpia, w Belgii. Marta opowiadała o swoich przeżyciach i wrażeniach z pobytu w Belgii. W tej konferencji Marta była jedyną osobą z wadą słuchu, a reszta to byli słyszący ludzie z różnych krajów. Marcie towarzyszyła Dorota Anna Milke, która była jej osobą WSPIERAJĄCĄ, a także tłumaczem. Marta opowiadała ze swojego punktu widzenia jako uczestniczki, która zaprezentowała Polskę, ale i także Europę. Pobyt na początku nie był dla niej łatwy, ale z każdym kolejnym dniem przełamywała swój strach. Poznała naprawdę wielu fajnych ludzi, którzy byli dla niej cierpliwi i wyrozumiali. Mówili do niej głośno i powoli albo pisali na kartce. Dzięki temu Marta podszkoliła też trochę swój język angielski. Natomiast Dorota Anna Milke opowiadała ze swojej perspektywy jako trenerki. Nie zabrakło też pokazu slajdowego ze zdjęciami z Belgii wraz z podkładem muzycznym.

A na koniec były rozmowy i zabawy. Dziewczyny stały w szeregu. Zadaniem chłopców było wybieranie, która z tych dziewcząt powinna startować w wyborach miss za rok. Potem było tak samo z chłopcami. Śmiechu było co niemiara. Wszyscy się świetnie bawili i było bardzo wesoło.

Marta Bartold