29 wrzesień 2011

I spotkanie – 29 wrzesień 2011 r.

To było pierwsze po wakacjach spotkanie integracyjno-towarzyskie w Fundacji ECHO.

Wystąpienie publiczne zaczęło się od Daniela Kowalskiego – pierwszy niesłyszący kandydat na posła, wspierany w swojej kampanii przez SLD, który mówił o barierach, jakie stoją przed niesłyszącymi w Polsce. Daniel Kowalski z wykształcenia pedagog i politolog, podejmuje wszelkie działania mające na celu poprawić jakość i poziom życia społeczności osób głuchych oraz niedosłyszących, a także postuluje o nadanie językowi migowemu statusu języka urzędowego-mniejszości narodowej. Danielowi życzymy powodzenia w wyborach.

Kolejną osobą była Karolina Jakóbczak, która opowiadała nam, co ją nakłoniło do wzięcia udziału w Miss Deaf Poland 2011. Wśród 22 kandydatek, wybierano 10 najlepszych dziewczyn, w tym Karolinę do finału. Zaprezentują się w sukniach ślubnych, kreacjach wieczorowych, strojach kąpielowych oraz w kolekcji własnej niesłyszącej projektantki mody Katarzyny Szafran. Będą miały także kurs chodzenia na szpilkach. Karolina gorąco zachęcała wszystkich do głosowania na nią w formie wysyłania smsów. Życzmy Karolinie powodzenia i mocno trzymamy za nią kciuki.
Następnie Dorota Anna Milke zaprezentowała Wolontariat Europejski. Zachęcała młodych ludzi aby próbowali swoich własnych sił za granicą. Dzięki temu mają szansę na zdobycie nowych doświadczeń, umiejętności, a także lepiej podszkolić obok języka polskiego, język obcy. Dorota Anna uważa, że to jest dla nas wielka życiowa szansa na przyszłość. Dzięki takim możliwościom możemy mieć lepsze CV i zaskoczyć pracodawców wolontariatem za granicą.

Były dyskusje, zabawy, nie zabrakło też przygotowanego przez uczestników spotkania, specjalnie na tę okazję pysznego poczęstunku.

Marta Bartold